Iets kleins kan zo groot zijn

Elke dag heb je ongelooflijk veel interactie met anderen. Woorden, gebaren, blikken, aanraking….van alles! Het tweede element om stortingen te doen op de emotionele bankrekening zijn de details in je interactie. Die maken namelijk een groot verschil. Ik noem het bewust interactie. Want zelfs als je door de straat loopt en even knikt naar die onbekende, is dat ook interactie. Wellicht denk je er niet over na, maar stel je het volgende eens voor:

Die onbekende die je groette, heeft thuis een heel naar gesprek met zijn partner gehad. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat ze uit elkaar willen gaan, hoe moeilijk dit ook voor beide partners en de kinderen gaat zijn. Die onbekende loopt nu een rondje om even af te koelen. Jouw kleine vriendelijke gebaar betekent voor de onbekende heel veel. Het is voor hem even een bevestiging dat het leven doorgaat, dat hij niet alleen hoeft te zijn en even een klein moment van vriendelijkheid in deze nare periode.

Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende: details zijn superbelangrijk en kunnen het verschil maken! Wil dat nu zeggen dat je de hele dag bezig moet zijn met al die miljoenen kleine details die je meemaakt/zegt/gebaren die je maakt? Nee, natuurlijk niet! Dan word je gillend gek. Er is wel iets anders dat je kunt doen. Je basishouding bepaalt namelijk hoe jij handelt, zowel in de grote gebaren als de allerkleinste details. Neem het volgende voorbeeld:

Beschouw je bijvoorbeeld je partner als iemand die aan alles twijfelt, dan kan het gebeuren dat je langzamerhand steeds meer het voortouw gaat nemen. Zo ver zelfs dat de ruimte die je partner zelf kan nemen, heel klein wordt. Hij maakt zich ‘klein’, neemt zelf geen beslissingen en checkt alles bij jou, jij ergert je eraan en wil dat hij toch eindelijk eens wat ballen toont, jullie ruziën er zelfs over. Hele kleine dingen, een zucht, een gebaar….het wordt steeds erger…en plots zijn jullie die onbekende die op het punt staat te scheiden. 

Wat hierin helpt is een basishouding die van gelijkwaardigheid uit gaat. Of waardeer het mooie dat hij altijd goed afweegt wat verstandig is in plaats van te impulsief te handelen zoals jij wel eens geneigd bent te doen. Dit zijn helpende gedachten om op de details te letten en die je details beïnvloeden van je handelen. Ze zijn belangrijk voor het evenwicht van de emotionele bankrekening.

Ga de komende tijd eens de volgende dingen bij jezelf na:

  • Wat is jouw basishouding ten opzichte van je relatie/onbekenden/je collega’s/je familie?
  • Helpen die gedachten om je emotionele bankrekening in balans te houden?
  • Krijg je wat je graag wilt krijgen in je interacties?
  • Geef je wat je graag wilt geven met je interacties?

 mediation zwolle Grote woorden klein gebaar


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijf in cijfers: