De bankrekening en je familie

Hè..denk je misschien? Wat hebben die twee met elkaar te maken? Meer dan je denkt. Meer dan de helft van de conflicten binnen families, gaan over het verdelen van de erfenis. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Je kunt ook gewoon kijken naar 20 afleveringen ‘ Het Familiediner’, en je komt tot dezelfde conclusie ;)

Maar is dat wel echt zo? Begint het echt pas bij het verdelen van de centen? Nee, geen enkel testament is bestand tegen de kracht van de emotionele bankrekening (Stephen Covey),  tussen familieleden. Het saldo op de emotionele bankrekening kan positief, in balans of negatief zijn (ook wel rood staan genoemd…iuew!). Dit geeft dan aan hoeveel begrip, veiligheid en vertrouwen er bestaat in de relatie die je hebt met de ander. In een familie is er vaak veel activiteit op de emotionele bankrekening. Dit betekent dat je ook meer aandacht moet besteden aan de stortingen die je over en weer doet. Als dat niet gebeurt, verwaarloos je de relatie en is er vaak gespannen vrede waar elke stap kan leiden tot conflict. En juist in emotioneel zware tijden als het verdelen van de daadwerkelijke bankrekening, is deze balans heel snel verstoord. Als er niet genoeg positief saldo is opgebouwd, beland je snel in de neerwaartse spiraal van conflict.

Gelukkig kun je voor die tijd of tijdens dit hele proces een aantal zaken doen. Ze lijken ogenschijnlijk heel gemakkelijk…maar hey, er is niet voor niets zoveel conflict in families. Het is lang niet altijd gemakkelijk om de volgende zaken te doen.

6 mogelijke stortingen die je helpen om je relaties uit het rood te houden

  • De ander begrijpen
  • Letten op de details
  • Woord houden
  • Verwachtingen verduidelijken
  • Integriteit tonen
  • Je oprecht verschuldigen voor een opname van het saldo

 

Op een later moment kom ik terug op de 6 mogelijke stortingen en wat die inhouden. En het is echt allemaal niet gemakkelijk. Dus als het even niet gaat, is het ook helemaal niet gek om hulp in te schakelen. Dat kan bij vrienden of andere familie…of bij LEF. Plan eens gewoon een half uurtje om gratis met mij te sparren. Blijf er in ieder geval niet alleen mee zitten! 

Voor nu wil ik je eens vragen het volgende voor jezelf op te schrijven. Kijk eens naar de mensen binnen je familie. Bij wie sta jij in het rood, met wie ben je in balans en bij wie is de balans positief? En als dat helder is voor jezelf, denk dan eens na hoe je stortingen kan doen. Bij een positieve relatie om deze vast te houden. Bij een negatief saldo om deze uit het rood te krijgen.


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: